KSA Oudenaarde

De Meers - Volkegem - Leupegem

Historiek

Zoals vele KSA groepen is ook KSA Oudenaarde oorspronkelijk ontstaan uit het AKVS. Dit was een bloeiende beweging in Oudenaarde, maar in 1930 werd deze werking zo goed als stopgezet. In het schooljaar 1931-1932 werd de KSA in Oudenaarde opgericht. Vele AKVS leden maakten toen de overgang naar de KSA. Aanvankelijk had deze beweging een zeer academisch karakter en bestond de werking voor een groot deel uit voordrachten. Na verloop van tijd besloot men echter meer naar buiten te treden en daarbij ook in contact te komen met andere bonden. Zo werden de overgangsjaren ingezet waarbij KSA Oudenaarde meer en meer een echte jeugdbeweging is geworden.

KSA Oudenaarde was niet altijd een gemengde groep. Het heeft geduurd tot 1976 tot er ook meisjes mochten meespelen met de leeuwkes. Bij de oudere geleding duurde dit nog een paar jaar langer. 

Onze volledige naam is KSA Sint-Jacob Oudenaarde. Bij het opstarten van een katholieke studenten actie werd elke bond van bovenuit een patroonheilige toegekend en de onze was en is Sint Jacob. Een klein weetje: Sint-Jacob is ook de patroonheilige van de pelgrims en de wandelaars, vandaar de Sint-Jacobsschelpen op de tocht van Santiago de Compostella. Daarom staat Sint-Jacob altijd afgebeeld met een wandelstok en een knapzak.

kampfoto 1958