KSA Oudenaarde

De Meers - Volkegem - Leupegem

Fanfare

fanfare

Welkom op de pagina van onze Fanfare “Hanske de Krijger”.

Onze fanfare wordt gezien als een verlengstuk voor KSA Oudenaarde. Is je KSA-honger met zaterdag nog steeds niet gestild of maak je graag muziek? Dan zijn wij iets voor u! Met onze 60 koppen tellende muziekkorps zijn wij een vaste waarde uit Oudenaarde. Maar wij reiken verder dan onze thuisstad. Ook andere provincies en zelfs landen zoals Duitsland en Nederland moeten eraan geloven. 

Volgens verscheidene encyclopedieën betekent het woord fanfare een muziekensemble dat bestaat uit koperblazers en slagwerk. Fanfares zijn vooral typisch voor Nederland en België. Van oudsher is de fanfare bekend als het orkest dat al musicerend op de maat van de muziek door de straten van een plaats trekt bij feestelijke gebeurtenissen.

Voor onze KSA-fanfare is dit echter een vrij enge uitleg. Wij zijn meer dan dat! Enerzijds natuurlijk het verlengstuk van de jeugdbeweging KSA maar anderzijds ook een uitlaatklep en een vriendengroep voor iedereen die plezier maken en musiceren graag combineert. Onze jeugdfanfare is dan ook in de laatste decennia uitgegroeid tot een vaste waarde in verscheidene grote folkloristische stoeten die het rijke Vlaanderen nog steeds bezit; zoals de Canteclaerestoet in Deinze, de Kattenstoet in Ieper en zoveel meer. Zelfs het buitenland is ons al lang niet meer vreemd: Hastings (Eng), Coburg (Dui) en zelfs Denemarken heeft al mogen meegenieten van onze jeugdige maar toch professionele optredens.

De KSA-fanfare is niet alleen de jeugdfanfare maar omvat ook een korps van Thebaanse trompetten. Het is een groep van professionele trompettisten die op allerlei gebeurtenissen (officiële gelegenheden, trouwvieringen, ceremonies … ) hun Thebaanse trompetten laten weerschallen. Tevens zorgen zij ook voor naambekendheid tot in de verste uithoeken van de wereld.

Ons muziekkorps bestaat uit: slagwerk zijnde roffeltrommen, landsknechttrommen, een grote trom, cymbalen en lyra's (= soort xylofonen); blaasinstrumenten zijnde pijperfluiten (= vergelijkbaar met dwarsfluit), klaroenen (= soort trompet zonder toetsen), basklaroenen en vendeliers.

Voor diegene die zouden geïnteresseerd zijn om één van deze instrumenten te bespelen, twijfel dan niet, contacteer ons. Je hoeft nog geen lid te zijn van KSA Oudenaarde en muziekkennis is ook niet vereist. Er beginnen regelmatig nieuwe opleidingen voor de verschillende instrumenten zodat we steeds kunnen blijven groeien in aantal maar vooral in onze muzikale ontplooiing.